מאת : אילת לבנון
אתה מחפש עבודה או שוקל לעזוב את מקום עבודתך ואחד השלבים שתצטרך לעבור בדרך אלו ראיונות העבודה אשר עבור רבים הן סיטואציה מלחיצה ולא נעימה.
אנשים רבים וטובים מחפשים היום עבודה אז מדוע דווקא שאנו נהיה אלה שנתקבל לעבודה?
מה יהפוך את הראיון שלנו לכזה שיעשה את העבודה?
התכונן לראיון
הכנה לראיון היא חשובה ומשמעותית היום מאי פעם.
ראיון הוא הזדמנות חד פעמית להיות המיטב שלך ולהביא את המיטב שלך לידי ביטוי.
רובנו מתרגשים במצבי מבחן שכאלה ועשויים להתבלבל בזמן אמת, יש אחרים שכאשר מספרים על עצמם ניתן לשמוע בקול שלהם סימן שאלה לגבי יכולתם לעשות את התפקיד. יש שמתבטאים בצורה שאינה בהירה לשומע, יש שמתקשים לארגן את דבריהם ומתמקדים בפרטים שוליים, יש שדבריהם ושפת הגוף שלהם משדרות מסרים מטעים. יש אנשים שכבר שנים עבדו במקום עבודה אחד וזו הפעם הראשונה שהם מתמודדים עם סיטואציה כזו ופשוט נרגשים, מפחדים, רוצים לעשות את הדבר הנכון ולא יודעים איך.
שאלו את עצמכם- מי אני במיטבי? מה כרטיס הביקור שלי?
מה המטען שעימו אני מגיע לתפקיד?
למה דווקא אני ? מה הערך המוסף שלי?
דע את חוזקותיך
באחת מפגישות האימון אמרה לי ג' שהיא הולכת לראיונות עבודה אבל בתוך תוכה היא לא מאמינה שהיא מתאימה לתפקיד. היא חזרה והדגישה שהיא מאד משתדלת להסתיר את חוסר הביטחון ושהיא מבטאת את עצמה בבהירות.
אם אתה לא בטוח שאתה יכול, אחרים מרגישים זאת.
התוצאות שאנו יוצרים במציאות שלנו הם תמיד מראה של מה שקורה לנו בפנים.
כשאנו מאמינים, אנו משיגים תוצאות.
כשאנו בספק, הקול הקטן של הספק, לעתים בדמותו של רעד קל בקול, כחכוח בגרון או סתם צורת דיבור שאינה משכנעת- כל אלה נוכחים בפגישה גם הם ולעתים מכריעים את הכף.
מטרתם של ראיונות העבודה היא לבדוק את התאמת האדם לתפקיד ולמערכת.
לפני הגעתך לראיון חשוב, איזה עובד אותה חברה מחפשת? מה התכונות הרלוונטיות לתפקיד? איזה כישורים, השכלה וניסיון מתאימים ביותר לתפקיד.
לאחר מכן, שב עם עצמך וכתוב לפחות 10 דברים שיש בך שהופכים אותך מועמד מתאים לתפקיד ולחברה.
מה היתרונות שלך?
מה בקו"ח שלך רלוונטי לתפקיד?
מה יש בך ואתה רוצה להביא לידי ביטוי בתפקיד הבא שלך?
מה למדת על עצמך ובמה התפתחת לאורך השנים?
איך אתה רואה את עצמך מתפתח בשנים הבאות?
גם אם אתה חושב שיש בך דברים שעשויים להפריע לך במילוי התפקיד, עליך לבחור במה אתה מתמקד.
החלטתך איפה לשים את זרקור תשומת הלב שלך עשויה לקבוע האם תתקבל.
במידה ואתה מזהה נקודות תורפה ביחס לתפקיד הספציפי כמו חוסר נסיון, השכלה , פיטורין קודמים וכו'.. הכן את התשובות מראש כדי להציג את עצמך באור חיובי, תוך הדגשת דרכי ההתמודדות שנקטת בעבר ושתנקוט בהמשך.
להכיר את השטח
מאחר ומטרת הראיון היא כאמור לבדוק התאמתך לתפקיד ולחברה, חשוב מאד להכיר את השטח לפני שאתה מגיע לראיון:
באיזה חברה מדובר? במה היא עוסקת? מה המבנה הארגוני? האם יש בה כמה מחלקות, מה תחומי ההתמחות שלהן? ואם כן, במה הן עוסקות? מהן סוגי הפעילויות? כמה עובדים מועסקים? מה מצב החברה היום? האם החברה עברה שינויים בשנים האחרונות ואם כן, איזה שינויים?
כל זאת תוכל לברר באמצעות כניסה לאתר החברה, פרסומים בעיתונות, מודעות רשמיות של החברה , אנשים בסביבתך שיכולים לספק לך מידע ועוד..
הכרת השטח לפני הגעתך לראיון תאפשר לך לענות על שאלות, שלא תמיד נשאלות באופן ישיר והן מנקרות בראשו של המראיין- עד כמה אתה מתאים לתפקיד? עד כמה אתה מתאים לחברה?
תוכל לומר את דבריך, לענות על שאלות אלה שאינן נשאלות באופן ישיר, תוכל להדגיש את יתרונותיך ובכך לסייע למראיין לקבל החלטה.
לדוגמא: אדם שהולך לראיון בחברה קטנה בעלת מספר מצומצם של עובדים יכול להדגיש את רצונו במקום עבודה אינטימי, את רצונו לתרום ולהיות בעל משמעות בחברה ועוד..
דוגמא נוספת היא אדם שהולך לראיון בחברה בה תדירות התחלופה של העובדים במשרה אליה הוא מיועד גבוהה בשל יחסי האנוש הגרועים של הבוס. המועמד יוכל להדגיש את הצדדים שבו שיאפשרו לבוס לקבל החלטה נכונה עבור שני הצדדים. במידה והמועמד הוא אדם דורסני ולא נעים, יוכל לבחור האם ברצונו להציע את עצמו לתפקיד ואם כן, מה יש בו שונה מאחרים שיאפשר לבוס להסתדר איתו. כל זאת כמובן ייאמר בצורה עקיפה וחכמה.
אדם שהולך לראיון בחברה שנמצאת בקשיים כלכליים ובצמצומים ויישאל מה ציפיות השכר שלו, עשוי להכשיל את עצמו אם יבקש סכום גבוה מדי, לא ריאלי למצב של החברה באותו הרגע.
מעבר לכך, בעולם שלנו, בו הכול אינסטנט ושטחי, אדם שמגיע מוכן לראיון, שנותן תחושה של רצינות והעמקה, עשוי להרשים מאד את המראיין שלו.
גם לגבי האדם עצמו איסוף המידע מאד מקדם- המידע שתאסוף יסייע לך לבדוק עם עצמך, איפה ואיך אתה מתחבר או יכול להתחבר לחברה, לחזונה, לתוכניותיה. ככל שתגיע משוכנע ביכולתך להשתלב, ולתרום, כך תעביר מסר ברור ואטרקטיבי לשומע.
כמו כן, למידת השטח לפני הראיון תאפשר לך לחוש יותר בטוח ונינוח.
חיפוש עבודה הוא מצב של חוסר ודאות גדול. הרבה שאלות מתרוצצות בראשנו במהלך הדרך ואחת הדרכים להרגיע את הקולות הללו, להפחית את חוסר הודאות היא על ידי למידה והכרה של השטח.
כדאי לברר מי יהיה המראיין שלך ומה תפקידו בחברה וכך להיערך לסוג השאלות שתישאלנה. בהתאם תוכל להכין רשימה של שאלות אפשריות ולהתכונן להן מראש. כמו כן, תוכל להכין רשימה של שאלות שברצונך לשאול בראיון. הכנה זו תסייע לך להישאר ממוקד ונינוח בראיון.
מהו הנינוח שתשאיר בחדר?
ראיון עבודה הוא בד"כ תהליך קצר כשאחריו אתה יוצא מהחדר והמראיין מקבל החלטה האם להמשיך את התהליך או שלא. המראיין היה איתך בחדר, שאל שאלות. השארת אחריך איזשהו ניחוח.
מחקרים שנערכו בתחום התקשורת הבלתי מילולית מראים כי לשפת הגוף תפקיד מרכזי בהעברת מסרים. רבים מייחסים חשיבות רבה למענה לשאלות ושוכחים כי הרושם האישי שנותר אצל המראיין תלוי במידה רבה במראה חיצוני, בצורת הישיבה ובאווירה שנוצרה בחדר.
איזה ניחוח השארת אחריך הראיון ? מי היית שם?
מה אתה חושב שאמרו עליך עד היום כשיצאת מהחדר?
מה אתה רוצה שיגידו עליך אחרי שתצא מהראיון הבא שלך?
מי אתה בוחר להיות שם?
איזה "שרירים" עליך לאמן כדי להגיע לראיון במיטבך?
אימון אישי, קואצ'ינג, להכנה לראיון עבודה היא הזדמנות עבורך לעשות עם עצמך עבודה- תוכל לבדוק מה הבאת עד היום לראיונות, איך אתה רוצה להיות בראיון הבא שלך, מה חשוב לך להדגיש ומה פחות. תלמד איך להביא את העוצמה שלך בבהירות ובנעימות, איך להציג את עצמך בצורה האפקטיבית והאטרקטיבית ביותר ועוד
ניתן לקיים הכנה לראיון בפגישה אישית וכן בקבוצות קטנות.
אילת לבנון (M.A)
אימון אישי, אימון עסקי, אימון קריירה, אימון בקבוצה
מאמנת בכירה מומחית ומנוסה, בעלת תואר שני בפסיכולוגיה חינוכית והסמכה באימון בקבוצה.
בעלת ניסיון בייעוץ קריירה- עבדה בין היתר במכון אדם מילא, ביחידה לייעוץ קריירה ומנחת סדנאות אימון
למציאת עבודה בשרות התעסוקה